Nagrodzone specjały to: Kołduny litewskie, Kluski leniwe, Pierogi ruskie, Pierogi z serem oraz Pierogi z mięsem.

logotyp_docen_polskie

Kolejny sukces producenta z Brwinowa! Pięć wyrobów firmy „EKO-VITA” zostało

nagrodzonych przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Podczas XXII audytu

artykułów spożywczych specjału zdobył prestiżowe certyfikaty jakości i tytuły TOP

PRODUKT. O wyróżnienie starało się 177 różnorodnych artykułów spożywczych, jury

uhonorowało tylko wyroby wysokiej jakości. Atestacja miała miejsce 27 października br. w

Sosnowcu.

Kolejne wyroby garmażeryjne z Brwinowa zdobyły certyfikaty „Doceń polskie”

Loża Ekspertów oceniła indywidualnie smak, wygląd i stosunek jakości do ceny 177 wyrobów

biorących udział w październikowej certyfikacji żywności Ogólnopolskiego Programu

Promocyjnego „Doceń polskie”. O wyróżnienie starało się 71 producentów z całego kraju.

Jednym z laureatów XXII audytu jest firma „EKO-VITA” s.c. z Brwinowa.

Pięć wyrobów z jej oferty otrzymało od ekspertów z branży spożywczej maksymalne noty za

oceniane aspekty, dlatego też zdobyły certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT.

Nagrodzone specjały to: Kołduny litewskie, Kluski leniwe, Pierogi ruskie, Pierogi z serem oraz

Pierogi z mięsem.

To kolejne produkty firmy „EKO-VITY” , które zdobyły uznanie Loży Ekspertów. Podczas jednej

z poprzednich atestacji cztery inne propozycje tego producenta (Paszteciki z mięsem, Placki

ziemniaczane, Naleśniki z serem i Kopytka) także otrzymały certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły

TOP RPODUKT.

– Godło „Doceń polskie” nie jest przyznawane automatycznie, certyfikat jest nadawany tylko

żywności, która spełnia kryteria określone w regulaminie programu. Odbywające się co kwartał

atestacje mają kluczowe znaczenie, bo właśnie podczas tych wydarzeń żywność jest sprawdzana

przez jury programu decydującego o przyznaniu (lub nie) godła promocyjnego – zaznacza Marek

Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Jak dodaje, wszystkie artykuły spożywcze zakwalifikowane do certyfikacji są sprawdzane przez

każdego członka Loży Ekspertów. – To specjaliści z długoletnim doświadczeniem i wiedzą; ich

rekomendacjom można zaufać. Konsumenci wybierający produkty ze znakiem promocyjnym

„Doceń polskie” mają więc pewność, że są to najwyższej jakości wyroby rodzimych firm –

uzupełnia M. Bielski.

Istotne jest, że program „Doceń polskie” nie jest konkursem, ani plebiscytem. Loża Ekspertów nie

wybiera najlepszego wyrobu w danej kategorii, ale ocenia wszystkie zgłoszone propozycje. Dla

kupujących znaczenie ma także fakt, iż znaki „Doceń polskie” są przyznawane za konkretny

produkt, a nie za całokształt działalności firmy.

Certyfikaty jakości są nadawane na dwuletni okres. Po jego upływie producent, który nadal chce

korzystać ze znaku „Doceń polskie” ponownie zgłasza nagrodzony wcześniej wyrób do oceny.

Powtórny udział żywności w audycie pozwala ekspertom przekonać się, czy jakość produktu nie

uległa zmianie. Kolejna ocena nie różni się od sposobu sprawdzania artykułów po raz pierwszy

przystępujących do certyfikacji.

Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Honorowy patronat nad

atestacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Październikowa atestacja była czwartą w 2016 roku. Kolejny audyt odbędzie się w styczniu

przyszłego roku. Więcej informacji o programie i jego laureatach można uzyskać na stronie

internetowej www.docenpolskie.pl i blogu: blog.docenpolskie.pl